Bursa Köpek Eğitimi

Bursa köpek eğitimi



Evcil dostlarımızın yavru köpek eğitimi ve rehabilite sorunlarında hedef, onlarla aynı frekansta aynı dili konuşuyor olmaktır aslında. Sayfada yazdıklarımı mümkün olduğunca evcil dostlarımızın bakış açısı ile anlamaya çalışalım.

Bursa köpek eğitimi ile tanıştığım 1994 yılı ekim ayı TSK Gemlik Askeri veteriner okulu ve eğitim merkezi komutanlığına atamam ile başladı. Deniz, Hava, Kara ve Jandarma kuvvet komutanlıklarından görevlendirilmiş rütbeli arkadaşların neredeyse tamamı benim gibi köpek eğitimi ile yeni tanışan meslektaşlarımdı.

Eğitim Nedir ve Ne değildir?

Hepimize bu canlının patlayıcı madde bulması, uyuşturucu bulması, iz takip yaparak suçluyu bulabilmesi gibi konular masal gibi geliyordu. Nasıl olabilirdi ki, günümüz teknolojilerinin bile kifayetsiz kaldığı bu tür ağır ihtisas eğitimine aynı dili konuşamadığımız canlı tabii tutulabilirdi?

İnsan beyninde 100 milyar nöron bulunmakta olduğunu biliyoruz, Ama insanoğlunun bu gelişmiş yapısının yanında 200 de 1 yani 500 milyon nörona sahip canlı, insanın başaramadığı yeteneğe nasıl sahip olabilirdi ki ?...

Sanıyorum ki, köpek eğitiminin ne olup, ne olmadığını nerede başlayıp nedere sonlandığını kestirmek evcil dostlarımız için şimdilik zor olsa gerek.

Yaşam alanlarımıza dahil ettiğimiz evcil dostlarımızın bizim yaşam alışkanlıklarımıza adapte olmalarını bekleriz. Aslında bu büyük yanılgı olup neden böyle olduğunu sizlerle birikimlerim doğrultusunda paylaşmaya çalışacağım. Şunu da belirtmeden yazıma başlamak istemiyorum, köpeğin en iyi eğitimcisi kendi sahibi olup, en başarılı eğitim aldığı bölge kendi yaşam alanıdır.

itaat eğitimleri

Yavru köpek itaat eğitimi aslında onlara bir şeyler öğretmek anlamına gelmemektedir.

Köpeklere okuma yazma öğretemezsiniz,

Onlara kendi tarihlerini veya insanlık tarihini veya coğrafyayı öğretemezsiniz.

Köpek eğitimi, evcil dostlarımızın güdü sel veya yaşamsal ihtiyaçlarından kaynaklı davranış kalıplarının, insanoğlunun yaşadığı modern dünyaya adaptasyonu şeklinde olup, tuvalet eğitimi, itaat etmesi gibi.

Konuyu biraz açalım, köpek dostlarımızın yaşamımızın bir çok bölümünde bizlere refakat etmek suretiyle kendilerini göstermektedirler. Ülkelerin asker ve polislerinin uyuşturucu, patlayıcı, iz takip gibi hizmetlerde güdü sel özelliklerini kullanmak suretiyle yanındadırlar. Avcı dostlarımızın kanatlı, tavşan ve domuz avlarında yine güdü sel özelliklerini kullanarak onlara hizmet etmektedirler.

Bizimle yaşamaktan son derece mutludurlar ve bu mutluluklarını da bizlerin modern yaşamlarına adapte olmak için uymaları gereken davranış kalıplarını doğru zamanda ve doğru yerde yerine getirebilmeleri için eğitilmeleri yani bizim dünyamıza adapte olmaları gerekmektedir.

Bu adaptasyonda onlara uymaları gereken davranış kalıplarına köpek eğitimi literatüründe temel itaat, serbest itaat, alan koruma, bodyguard, tuvalet eğitimi gibi başlıklar altında onların yaşamlarımıza adapte olmasını sağlarız.

Aslında biz insanoğlunun içinde bulunduğumuz toplumun yasalarına, geleneklerine ve normlarına uyabilmemiz için tabii tutulduğumuz eğitimlerden çokta farkı yoktur aslında. Dünyaya geldiğimiz kültür ve bilgi ile şu anki mevcut yaşamımıza adapte olmamız imkansızdır. Düşünsenize, okuma yazma bilmiyoruz, örf adet öğretilmemiş, toplu yaşamın gereklilikleri olan yasa ve normlardan ve daha da önemlisi kullandığımız teknolojik alet ve imkanlar hakkında bilgimiz yok. Siz ce nasıl yaşamımız olabilirdi?...

Evcil dostlarımız olan köpek familyası aynı şekilde dünyaya geldikleri andan itibaren güdüleriyle hareket ederler, hayatta kalmak için ve yaşam standartlarını sürdürebilmek için güdüleri ile hareket eder ve devamında katıldıkları toplumun kurallarına dış öğretiler adapte olmaya çalışırlar. Örnek vermem gerekirse doğdukları an beslenebilmeleri için anne sütüne nasıl ulaşacakları güdü sel bir öğretidir ve devam eden zamanda modern yaşamda hayatta kalabilmek için seyir halindeki arabalardan uzak durmalarını öğrenmek gibi.

Şimdi, köpek eğitimi ve rehabilite sisteminin modern yaşantımızda uygulanması gereken müfredatlarını birlikte detaylarını inceleyelim.


 Köpek Kulübü | Türkiye Emlak | Toy Poodle | Tayfun Acar | Aysel Acar | Maltese Terrier | Cane Corso | Alman Kurdu | Border Collie | Süs Köpekleri

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Pinscher

Maltese Terrier Fiyatları Yavruları Özellikleri

Toy Poodle